laupäev, august 05, 2006

Jorjenid õitsevad


Eile oli esimene õis lahti, täna teine. Selle peale kostis Pa., et nüüd võivad siis öökülmad tulla! (Ühel aastal oli nii, et vaevalt said jorjenid õide minna, kui öökülm nad võttis - aga arvatavasti oli viga selles, et ma nad tol kevadel liiga hilja maha panin)
Kõik (punased ja valged) sõstrad said täna lõplikult korjatud ja mahlaks aurutatud. Mustad jõudsid sel aastal ainult sügavkülma, mahla sisse mitte.

Eile otsustas Mar., et peab jälle Tartusse minema - tunneb sõpradest puudust, aga õhtuks tuli maja ikkagi rahvast täis - Mik. Pr. ja R.ga Tallinnast.
Käisime täna kambakesi I-R maja juures luurel (Pr._R.-Edaga), aga sealgi ei ole aias peaaegu ainsatki õuna, ei ühtegi kreeki, ploomi ega kirssi. See-eest on arooniaid palju.

Olen sel nädalal olnud "mammi" - meie juures elab Dag.`i 5-aastane tütar. Mul ei olegi senises elus tütart olnud - ainult kolm poega, nii et päris huvitav kogemus! Pildil on Eda hoidmas Hannat - pildistatud suguvõsa kokkutulekul Heleni poolt.

Eile tegime päris esimest korda vahasulatamist vanadest mesilaskärgedest, kasutades Lalla käest saadud väikest mahlaaurutit. Õnnestus isegi ilusat kollast vaha saada, kuigi kärjed olid musta värvi ja igivanad - ma arvan, et vähemalt kümme aastat rippunud töökoja laes puidutolmu käes.
Lugesime sellest võimalusest mesinike foorumist internetis ja et meil oli üks väike kasutamata mahlaauruti, siis saigi kohe katsetada. Ja töötaski! Aega võttis küll mitu tundi ja vahepeal pidi aurutisse neli korda vett juurde kallama.

Kommentaare ei ole: